Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Информация

Инверторните климатици, произведени в Япония и за Япония, нямат аналог в този бранш. Техният COP (коефициент на трансформация) надхвърля 5, което ги прави изключително енергоспестяващи, в сравнение с обикновените климатици. Ниските нива на шум от вътрешното и външното тяло ги прави предпочитани заради комфорта, който осигуряват.


Защо втора употреба японски?
Кое бихте избрали? Нова Лада или Мерцедес втора употреба.


Какво е BTU?
BTU е измервателна единица за капацитет при климатиците. Тази еденица е валидна за Европейския съюз, при японските клматици означенията са съвсем други и всичко е киловати отделяна мощност. Тошиба -RAS-401SDR - означава, че отделя 4kW на охлаждане. Отделяната мощност на отоление при различните модели от една и съща марка е различна, въпреки, че са 40-ки. За това при японските климатици изчисляваме енергията необходима за конкретното помещение и предлагаме климатик


Кои климатици са хиперинверторни?
В зависимост от своя коефициент на преобразуване, COP, климатиците са с различна ефективност и от това се определя различната консумация и съответно икономия на енергия. Инверторните климатици са по-икономични заради инверторното управление на компресора спрямо конвенционалните, които нямат такова. Енергиен клас А при климатиците се определя от коефициент на преобразуване COP по-висок от 3.6. Колкото по-висок е COP, толкова по-икономичен е климатика. Съществуват високо икономични климатици с коефициенти над 4, 4.5, 5, та дори 5,3.


Напоследък в разговорният език навлезе едно определение при инверотрните климатици - “хиперинвертор” , това именно означава високо икономичен климатик с коефициент на преобразуване например 4,5. Хиперинверторът не е термин, а по-скоро търговско понятие, което най-просто казано означава климатична система с високи технически параметри, високи стойности на отдавана мощност, а често и много ниско ниво на шум. Водещите производители на климатици предлагат няколко серии инверторни климатици – стандартен клас, среден клас и висок клас – най-често професионални серии. “Хиперинверторните” климатици най-често заради своите технически показатели се причисляват към професионалния клас климатици.


Един голям климатик или два по-малки?
За по-големи помещения винаги препоръчваме два малки от отколкото един голям. Причините са няколко:

- малките климатици (с по-малка отдавана мощност) са по-икономични, имат по-високи COP-ве.

- два климатика разпределят равномерно температурата в помещението.

- в преходните периоди - есен -зима- може да се ползва само единия климатик.

- всеки един клматик зимата работи в режм на обезкрежаване, двата да влезнат в този режим едновременно е почти невъзможно.

От изброеното по-горе може да се каже, че ако има възможност за монтаж на два климатика, то това е по добрия и икономичен вариант.Кое е най-подходящото място за климатика?
За оптимално решение се консултирайте с нашите специалисти.

Къде може да се монтира външният блок на климатика?
Монтажът на външния блок не зависи от изложението. Той може да бъде поставен навсякъде.

Какво е това инвертор?
Инверторът представлява електонно управление на компресора. Регулирайки честотата на въртене на компресора за сметка на честотата на напрежение позволява постигането на икономия от електоенергия.

Какво е нивото на шум?
Японските климатици са с много ниски нива на шум, като шума зависи от големината на клматика.

До каква външна температура можем да използваме климатика за отопление през зимния сезон?
Всички климатици произведени в Япония работят до -25-30 градуса. Много важно за нормалната работа на климатика през змния периот е - при много ниски външни температури на климатика дане се задават повече от 22-23 градуса.


Каква поддръжка изисква климатикът?
Нещото което Вие сами можете да правите е редовно почистване на филтрите, което зависи от помещението в което е монтиран климатка. В кухня, обществени сгради или силно запрашени помещения е добре да се почистват всяка седмица. В нормални жилищни помещения веднъж - два пъти в месеца.

Профилактиката е важна част от поддръжката на климатика. За нея важи написаното по-горе или за първите три помещения всяка година, а в нормалните жилищни на две до три години. Истинската, пълна профилактика включва демонтаж на цялата система и обслужване в сервиз.


Какво е максималното разстояние между вътрешното и външното тяло?
Стандартния монтаж включва 3 метра тръбен път, за толкова е и количеството фреон в климатика. Тръбния път може да достигне и 5 метра, което не е проблем за климатка. Над 5м и повече е необходимо доливане на фреон и масло за компресора. По-дългият тръбен път намалява мощността на климатика - над 10м. 

В случай на възникнал сервизен проблем може да се свържете с нашите специалисти като позвъните в офисите ни или попълните формата за запитване.

Преди да потърсите помощ в сервиза проверете следните точки:


•  Климатикът не стартира веднага
При рестартиране защитния механизъм спира работата на компресора за около 3 минути, за да предотврати претоварването на системата. Изчакайте 3 минути, след което климатичната инсталация трябва да заработи автоматично.

• Чува се шум
По време на работа и веднага след спиране на климатика може да се чува звук на течаща вода. Възможно е преливането на охладителната течност по време на работа на системата да продължи около 2-3 минути.
Саморазмразяването в режим Отопление може да породи леко свистене.

• Влага и пара
При рязко охлаждане на въздух с висока влажност по вътрешното тяло се образува воден конденз.
При саморазмразяване на външното тяло е възможно отделяне на водна пара.

• Вода капе от външното тяло
По време на работа в режим на отопление по външното тяло се образува конденз, който замръзва и климатика автоматично влиза в режим на обезкрежаване (размразяване) в следствие на което от външното тяло капе вода.

• Неприятна миризма, идваща от климатика
Филтрите на климатика улавят праха и едрите частици във въздуха. Част от миризмите и минават през филтрите и полепват по топлообменника на климатика. Има препарати за почистване, което е препоръчително да се прави през лятото, но това почистване е повърхностно и не може да замени профилактиката.

• Спрял или слаб въздушен поток
При пускане на климатика в режим на отопление скоростта на вентилатора е много ниска до загряването вътрешния топлообменник, след което постепенно се засилва.
Пр достигане на задената температура инвертора намалява оборотите на компресора и се създава впечатлението, че климатика не работи и духа студено.