Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Функциите, които трябва да търсите в климатична система

Климатичните системи се проектират така, че да охлаждат и изсушават въздуха в помещението, в което са поставени, преди да бъде изведен извън сградата. Климатичните системи все по-често се съчетават с отоплителни системи, тъй като ползват една и съща и електрическа мрежа и въздуховоди, за да изкарват охладения или затоплен въздух. Такъв тип климатична система е много добро решение за големи сгради.

В този материал ще ви запознаем с петте най-важни неща, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате своята климатична система.

Размерът

Едно от най-важните неща при избора на климатик са неговите размери. Твърде голямо тяло ще се включва и изключва твърде често, за да поддържа равномерна температура, което значително ще увеличи неговия разход на електроенергия. По-малък климатик няма да се справя със задачата да затопля или охлажда достатъчно. За най-оптимални резултати се консултирайте предварително със специалист по климатична техника и го помолете да измери правилната квадратура на жилището ви и да прецени колко голям климатик ще ви трябва. Освен размера от съществено значение е да определите и най-доброто място за позициониране на климатика. Ако инсталирате своята система на място, където има много смущения или трафик, въздухът няма да се разпределя равномерно в стаята или ще го прави значително по-трудно.

Контрол на влажността

Контролът на влажността е една от главните задачи на всяка климатична система. Различните класове и модели климатици имат различно ниво на премахване на влагата от въздуха. Това е още една причина да съобразите размера на вашия климат с големината на пространството. Твърде големите климатични системи няма да издърпват влагата от въздуха. Много е важно да попита каква е степента на изсушаване на въздуха преди да си закупите климатик.

Коефициент на енергийна ефективност

Когато избирате климатик за вашия дом, е много важно да изберете такъв, с колкото се може по-нисък разход на електроенергия. Всички климатици трябва да имат посочен коефициент на енергийна ефективност и по него ще можете да се ориентирате как системата ще работи в студено и топло време. Коефициентът на енергийна ефективност показва количествтото електроенергия, от което климатикът ще се нуждае, за да изпълнява ефективно задачите си да отоплява или охлажда помещението.

Ниво на шум

Някога били ли сте в жилище, където климатикът започва да работи с толкова силен тътен, че буквално спирате да чувате и собствените си мисли? Най-добрите климатични системи трябва да работят толкова тихо, че дори да не разбирате, че са включени.

Допълнителни екстри

Отдавна мина времето, когато единствената задача на климатиците беше да охлаждат или отопляват вашето жилище. Много нови модели климатици разполагат с различни екстри, които да подобряват тяхната работа и енергийна ефективност като по този начин да ви спестят пари. Повечето нови модели климатици разполагат с миещи се панели и функция за автоматично почистване на филтрите, което ги прави много лесни за поддръжка. Някои от новите климатици са снабдени със системи за плазмени филтри, които са най-ефективния начин за пречистване на въздуха. Тези филтри представляват системи с високо напрежение и унищожават всички бактерии, вируси, спори и други замърсявания, които са попаднали във вътрешността на климатика и по този начин предпазват вас и близките ви от болести, алергии и неприятни миризми.

Друга много важна екстра, за която трябва да попитате, е наличието на специален йонизатор за въздуха, който чрез отделянето на отрицателни йони в пространството предотвратява разпространението на вирусни инфекции и спомага за лечението на астма, хроничен бронхит, заболявания на дихателните пътища и други.

Много е важно да потърсите климатична система с двойна аспирация, защото тези системи извеждат мръсния въздух, неприятните миризми и цигарения дим извън помещенията.


« Назад към всички публикации