Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Принцип на работа на климатичните системи

Принцип на работа на климатичните системи


Климатичните системи фундаментално промениха начина на живот на хората. С всеки изминал ден лятото наближава и трябва да помислите как ще охлаждате дома си през горещите летни месеци. В наши дни изглежда немислимо хората да издържат без климатици, които да охлаждат или затоплят въздуха. Много малко са технологиите, които са променили ежедневния ни живот по начина, по който го направиха климатичните системи.


Вече сме ви говорили за принципа на работа на климатичните системи, но тогава само загатнахме. В тази статия ще обърнем по-задълбочен поглед към устройството, принципа на работа на климатичните системи и как се осъществява трансферът на топъл и студен въздух от и към вашия дом.


Централната климатична система е сложно устроена система от тръби, перки и химични реакции. Всяка система разполага с три изключително важни съставни части:

  • Компресорът, който се намира във външното тяло на вашата климатична система и неговата основна задача е да трансформира въздуха – от горещ към студен и обратното.

  • Кондензаторната тръба, която свързва компресора с вътрешното тяло на вашия климатик.

  • Изпарителят, който се намира във вътрешното тяло на вашия климатик и чиято основна задача е да нагрява и изпарява студеният хладилен агент, който идва от кондензаторната тръба.


Централните климатични системи използват електричество като основен енергиен източник за задействането на процесите, които водят до циркулацията на въздуха като използват принципа на хладилните системи, но за доста по-големи пространства. По този начин чрез затворен кръг се получава трансформацията на топъл в студен въздух. Преносът се извършва от специален хладилен агент (в повечето случаи това е веществото фреон). Състоянието на хладилния агент се променя по време на неговата циркулация из веригата и преминава от течно в газообразно състояние и след това обратно в течно състояние.


Когато достигне до изпарителната тръба, течният хладилен агент се изпарява и се превръща в газ в следствие на високата температура. При тази трансформация, хладилният агент абсорбира топлината от въздуха. Когато газът стигне до компресора, тази помпа го компресира – намалява се неговият обем, но се увеличава температурата и налягането, което го превръща в пара. Тази пара се насочва към кондензатора, който извежда горещия въздух навън през перките на външното климатично тяло. Този процес кара хладилния агент да се кондензира отново в течно състояние и го прави готов за нова обиколка в системата.


Благодарение на този постоянен цикъл на преминаване от течно в газообразно състояние и след това отново в течно състояние, вашият дом се охлажда и вашето семейство се наслаждава на домашен комфорт дори през най-горещите летни дни.


«