Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Когато климатика ви тече - причини

Когато климатикът Ви тече - причиниТечовете на вода от климатичните системи могат да бъдат много объркващи, но обикновено са индикатор за някаква повреда във вашия климатик. Процесът на изсушаване в климатика често може да е причина за кондензация, но изтичането на вода е нещо много по-различно. Има няколко причини за такива течове и не трябва да ги подминавате с лека ръка и е важно да им обърнете по-сериозно внимание, защото могат да попречат на ефективната дейност на вашата климатична система. В тази статия ще обърнем внимание точно на тези причини с цел да ви помогнем да предотвратите сериозни проблеми с вашия климатик и да го направите далеч по- ефективен.

Преди всичко е много важно да направите няколко бързи теста на климатичната система и да откриете източника на изтичане на вода. В някои случаи може да се наложи да се свържете с професионалисти, които да се погрижат за проблема, но, ако течът не е сериозен, ще можете да го отстраните и сами.


Помпата е повредена


Първата и най-вероятна причина за теч от вашата климатична система е развалената помпа. Можете да проверите това като излеете малко вода в кондензаторното корито и да проверите дали правилно се изпомпва нейният излишък. Ако тя не се изпомпва правилно, първо проверете захранването на помпата. В случай, че там няма проблем, вероятно повредата е в двигателя или в самия кондензатор. При тези обстоятелства ще трябва да се свържете с професионален техник, който да определи източника на проблема.


Неправилна инсталация


Когато климатиците са неправилно поставени или инсталирани, от тях може да тече вода. Ако климатичното тяло не е правилно нивелирано или в него има твърде много налягане, водата най-вероятно ще прелее. Ако забележите подобен проблем, първо проверете дали вашият климатик е правилно нивелиран и абсолютно хоризонтален. Ако това не е проблемът, проверете за затворени или запушени вентилационни отвори. Ако някой от тези отвори са запушени, това значително ще увеличи налягането в системата и може да доведе до теч през някой от клапаните.


Дренажният отвор е блокиран или запушен


Тялото на вашия климатик има дренажен отвор, от който трябва да се процежда ненужната вода. Понякога този отвор може да се запушва от прах или мръсотия. Проверете тръбата, за да видите дали това е проблемът. Почистете дренажния отвор, ако в него има наслояване или мръсотия и по този начин ще позволите на водата да се оттича правилно от кондензаторното корито и би трябвало наводняването на системата да спре.


Външната температура е твърде ниска


Когато температурите започнат да падат през студените месеци, може да се окаже, че във вашата климатична система има повече от необходимото количество вода. Тъй като температурите са много ниски и е възможно тази вода да не се изпарява правилно, което води до нейното натрупване в системата. Ако става въпрос за съвсем малко и незначително натрупване, може да не се наложи да правите нищо, тъй като системата сама ще я изпари, но ако има по-сериозно количество вода е хубаво да се обърнете към специалист.


Течът на вода от тялото на вашия климатик не е най-големият проблем, с който можете да се сблъскате, но определено не трябва да го подминавате с лека ръка. Ако съществува някакъв теч, значи нещо във вашата климатична система не работи правилно и ефективно. Това от своя страна означава, че климатикът изразходва повече електроенергия от необходимото, което веднага рефлектира върху вашите сметки и бюджет, а в същото време температурата във вашия дом не е тази, която може да бъде. Нашият съвет е, ако не се чувствате достатъчно сигурни и не можете да откриете причината за теча, да потърсите помощ от специалист. От професионална гледна точка в повечето случаи става дума за дребна повреда, която не е никак трудно да бъде отстранена от всеки техник.  


«