Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Често срещани причини за прегряване на климатика

За голяма част от хората, климатикът не е лукс, а необходимост. Осигурявайки топлина през зимата и прохлада през летните месеци, климатикът в наши дни е изключително важна част за много домове. Ето защо, е добре да бъдете запознати с устройството на климатичните системи и неговите основни характеристики. В разгара на лятото, често срещан проблем е прегряването на климатиците, а това води до множество проблеми. Основните причини това да се случи най-често са три:

Мръсни въздушни филтри


Въздушните филтри представляват предпазни мрежи, които предпазват климатика от навлизането на мърсотия и различни частици. Филтрите имат много важна роля в осигуряването на безпроблемната работа на климатика, но когато са зацапани и задръстени с прах, могат да доведат до неприятни последици.


Мръсните филтри затрудняват и до голяма степен блокират циркулацията на въздуха в системата. Поради това, за да достигне желаната от вас температура, климатикът работи по-трудно, по-бавно и изисква повече енергия. В следствие на това, може да се стигне до:

  • сериозна повреда на климатика;

  • прегряване на климатика и изключване на защитния прекъсвач.


Решението на този проблем е изключитено лесно и не изисква сериозни финансови разходи. Единственото, което трябва да правите, е да почиствате редовно или да сменяте с нови въздушните филтри.


Мръсен
кондензатор


Кондензаторът представлява система от тръби, по които преминава охлаждането и кондензацията на фреона. Разположен е във външното тяло на климатика. Когато кондензаторът е замърсен, климатикът работи значително по-дълго време, в следствие на което се стига до прегряването му.


За да предотвратите този проблем, почиствайте външното тяло на климатика със специален почистващ спрей. За ваше удобство, можете да се свържете и с професионалист по поддръжката, който да извърши качествено почистване на кондензатора.


Ниски нива на фреонова течност


Заниженото количество на фреон също затруднява работата на климатика. Това ще доведе до необходимост от непрестанна работа на климатика за поддържане на определена температура. Това от своя страна ще увеличи количеството на изразходвана енергия и ще причини прегряване в системата.


Можете да стигнете до извода, че количеството на фреон в климатика е по-малко от необходимото, ако на лице е някой от следните признаци:

  • жилището се охлажда по-бавно от обикновено;

  • климатикът трудно се справя с охлаждането в горещите дни;

  • външното тяло е покрито с лед.


При нормална работа на климатика, фреонът не се изразходва и количеството му е постоянна величина. Ако забележите някой от тези проблеми, то фреонът е недостатъчен. Това предполага, че някъде в системата има теч. За да се справите с този проблем, потърсете професионален техник на климатични системи. Най-често работата протича в четири основни стъпки – потвърждава се наличието на теч, извеждане на останалия фреон, поправка , зареждане с необходимото количество охлаждащо вещество. В никакъв случай не се подвеждайте, ако техническото лице поиска да добави фреон, без преди това да провери за теч в климатика. Това е често срещан опит за измама, понеже много скоро след това, фреонът отново ще намалее и вие отново ще се обадите за професионална помощ.


« Назад към всички публикации