Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Как да поддържаме своя климатик

 Филтрите, серпентините и перките изискват редовна поддръжка, за да могат техните механизми да функционират ефективно и ефикасно през годините, в които ще ви служат. Пренебрегването на необходимото техническо обслужване осигурява постоянен спад в работоспособността на вашия климатик, а в същото време неговият разход на електроенергия ще се увеличава. В тази статия сме събрали няколко съвета за по-добра поддръжка на климатика и по-този начин да увеличите неговата ефективност.

Филтрите на климатика

Най-важната част от правилната грижа за климатика е редовната смяна на неговите филтри. Запушените и мръсни филтри ще блокират нормалния поток на въздуха и значително не намлят ефикасността на вашия климатик. Когато нормалния ход на въздуха е препречен, въздухът, който минава покрай филтрите, може да внесе мръсотия директно в изпарителната серпентина и да наруши капацитета на абсорбиране на топлина на апликатора. Смяната на мръсните филтри с чисти може да намали консумацията на енергия на вашия климатик между 5% и 15%.

Серпентини

Изпарителната серпентина и кондензаторната серпентина ще съберат много мръсотия през своите месеци и години на служба. Чистите филтри ще предпазват изпарителя от бързо цапане. С течение на времето обаче изпарителят все пак ще натрупа мръсотия. Тази мръсотия затруднява въздушния поток и изолира бобината и по този начин ще намали нейните възможности да абсорбира топлина. За да избегнете този неприятен ефект, всяка година преглеждайте своята серпентина и я почиствайте, когато е нужно.

Външната кондензаторна серпентина също може да натрупа мръсотия, ако обстановката наоколо е мръсна или има много паднали листа. Външния кондензатор лесно се забелязва и мръсотията по нея лесно се вижда, така че без проблеми можете да забележите, ако перките ѝ започне да се натрупва мръсотия.

Серпентиновите перки

Алуминиевите перки на изпарителните и кондензаторните серпентини лесно се огъват и могат да блокират въздухопотока през серпентините. Магазините и сервизите за поддръжка на климатици предлагат инструмент наречен „Гребен за перки“, който може да изчисти и върне перките до първоначалния им вид.

Кондензаторните канали

От време на време пускайте твърда жица през отводнителните канали на климатика. Запушените канали пречат на уреда да намалява влажността и в резултат от това влажността може да обезцвети стените и текстилите.

Уплътнителите

В началото на всяка охлаждаща сесия, обърнете внимание на уплътнението между климатика и рамката на прозореца, за да се уверите, че има контакт с металната кутия. Влагата може да увреди уплътнението и по този начин да се образуват течове, които да доведат до допълнителен разход на енергия.

Подготовка за зимата

През студените месеци покрийте климатика си, ако не го използвате, или го свалете и приберете на сигурно място. Покриването на външната част на климатика ще го предпази от студеното време и наноси.

Наемете професионалист

Когато вашия климатик изисква повече от обикновена поддръжка, най-разумно е да наемете професионални технически услуги. Добре обучен техник ще отркие и оправи всеки проблем във вашата климатична система.  


« Назад към всички публикации