Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Преимущества от редовната поддръжка и профилактика на климатика

                                                                                  Преимущества от редовната поддръжка и профилактика на климатика
Знаете че климатикът затопля или охлажда въздуха във вашия дом, като едновременно с това го филтрира, осигурявайки ви чист въздух, което е много важно за вас и семейството ви. Често се случва, хората да приемат перфектната работа на климатика за даденост и да не полагат никакви грижи за него, докато той не се повреди. За да работи вашият климатик ефективно и безпроблемно, той има нужда от редовна профилактика и поддръжка. Профилактиката на климатика не само ще ви спести излишни повреди и ремонти, но и ще намали сметките за електричество, ще удължи живота на климатика и т.н. В тази статия подробно ще разгледаме всички преимущества от редовната поддръжка и профилактика на климатиците.

По-ниски сметки

Зле поддържаните климатици по-трудно постигат същия температурен комфорт, какъвто постигат добре поддържаните. Това означава по-големи сметки за електричество. Нещо толкова малко като мръсният въздушен филтър, може да възпрепятства работата на климатика. Мръсните кондензни бобини карат компресора да работи на по-високи обороти, което води до по-голямо потребление на електроенергия и съответно до по-високи сметки. Едно обикновено, но редовно, почистване на филтрите ще ви спести доста от сметките за електричество.

По-малки разходи за поддръжка

Превантивната поддръжка може да ви спести доста ядове, време и пари за поправка. Малките проблеми в работата на климатика могат да се поправят по-бързо и евтино, ако се хванат навреме, преди да са станали големи и трудни за отстраняване. Както вече споменахме мръсните кондензни бобини карат компресора да работи по-усилено, а това може да доведе до повреда. Цената на поправката или смяната на компресора е доста по-висока, от тази за почистването на кондензните бобини. Превантивната поддръжка на климатика може да улови други подобни проблеми, като течове, които могат да нанесат щети както на климатика, така и на дома ви.

По-дълъг експлоатационен период

Профилактиката и поддръжката на климатика ви ще удължи неговия експлоатационен период и ще го направи по-ефективен. Когато една част от климатика е замърсена или не работи както трябва, това се отразява на цялата система, води до затормозяване работата на климатика, а в по-дългосрочен план и до по-големи повреди. Профилактиката на климатика ще предотврати подобни проблеми и по този начин ще удължи като цяло експлоатационния период на системата.

Водете си дневник

Водете си дневник относно смяната на филтрите, почистването на системата и евентуалните поправки. Така винаги ще сте наясно, какво и кога е правено по профилактиката и поддръжката на климатика и ще може навременно да предприемете мерки за ефективната му работа.

Спокойствие

Вече сте се убедили, че добрата поддръжка и профилактика на климатика е от съществено значение за ефективната му и дългосрочна работа. Климатикът е една от най-ценните инвестиции в обзавеждането на дома ви – погрижете се за него преди да е станало късно.


« Назад към всички публикации