Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Разликата между инверторните и обикновените климатици

Инверторните климатични системи са сравнително нови на пазара, но определено в тяхната технология се крият голяма част от отговорите на въпроса за бъдещето на климатиците. Високите сметки за ток налагат големи компромиси в разходите на електроенергия и много хора смятат, че климатиците не си заслужават инвестицията. Това е изключително погрешно схващане, тъй терминът „Климатична система“ не е необходимо на всяка цена да се асоциира с огромна сметка за ток.

Принципът на работа на съвременните климатици е много по-различен и икономичен в сравнение с този на климатичните системи от близкото минало. По-старите климатици се характеризират с много нисък рейтинг на енергийна ефикасност, който в повечето случаи е около 3.5- 4. Рейтингът на енергийна ефикасност на инверторните климатици е над 5, но това са просто цифри. В този материал ще ви обясним по-подробно какъв е принципът на работа на инверторните климатици и защо са много по-добри от своите предшественици.

При инверторните климатици се използва инвертор, чрез който се контролира скоростта на компресорния мотор и по този начин може да се поддържа температурата, на която климатикът е настроен да работи. Тази добавка значително намалява енергийния разход на вашата система и е най-голямата разлика между обикновените и инверторните климатици. Компресорният мотор на обикновените климатици може да работи само на максимална мощност. Когато се достигне желата температура, той спира да работи и след определено време отново се включва. Тези големи амплитуди в работата на компресора на вашата климатична система увеличават разхода на електроенергия и съответно вашите сметки за ток в края на всеки месец. Често слабият контрол върху дейността на компресора може да причини и прегряване на системата или още по-сериозни проблеми за вашия климатик.

Способността на инверторния климатик да контролира бързината на компресорния мотор значително намалява точно тези амплитуди в дейността на компресора и му позволява да работи с равномерна скорост. Така вместо да се включва и изключва през определено време, вашият климатик работи постоянно, но на значително по-слаби нива и само поддържа температурата в стаята. По този начин вашата система ще работи много по-евтино и в същото време ще бъде много по-защитена от аварии.

Друго много важно предимство на инверторните климатици е, че те разпределят въздуха в помещенията много по-равномерно, затоплят стаята много по-бързо и се характизират с изключителни технически параметри и високо стойности на отдавана мощност. За сметка на това техните нива на шум са значително по-ниски от тези на обикновените климатици.

Според експертите в областта, използването на инвенторен климатик намалява вашите сметки за ток с между 30% и 50%. Вярно е, че тяхната цена е по-висока, но в дългосрочен план инверторните климатици са инвестиция, която освен че ще облагодетелства финансово вашето семейство, но и ще го дари и с невероятно усещане за топлина и комфорт през зимата, както и с прохлада и свежест през горещите летни месеци.  


« Назад към всички публикации