Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Как работят климатиците

Климатичните системи използват същите принципи на работа и основни компоненти като домашните хладилници. Хладилникът използва електроенергия, за да изведе топлината от своята вътрешност към сравнително топлата обстановка в стаята. По същия начин и климатикът използва енергия, за да охлажда или затопля въздуха в помещението, в което е поставен.

Климатикът охлажда въздуха във вашия дом чрез студена вътрешна серпентина наречена изпарител. Кондензаторът, горещата външна серпентина, извежда събраният горещ въздух навън. Изпарителят и кондензаторът са тръби, които са оградени от алуминиеви перки. Двете серпентини най-често се произвеждат от мед.

Помпа, наречена компресор, предвижва топлоносителната или охлаждащата течност между изпарителя и кондензатора. Основната задача на компресора е преносът на охлаждащия агент през системата от тръби и перки в серпентините.


Течният хладилен агент се изпарява в изпарителната серпентина и издърпва със себе си топлината от въздуха в помещението като по този начин охлажда въздуха в стаята. Вече нагорещеният хладилен агент се изпомпва в кондензатора, където той отново се втечнява. Благодарение на перките горещият въздух се извежда навън, а по тръбите хладилният агент се връща обратно в системата.


През втората половина на 20-ти век почти всички климатични и хладилни системи използвали хлоровъглеводороди за свои охлаждащи агенти. Скоро след това станало ясно, че тези вещества вредят на озоновия слой и спират да се използват през 1995 година. След това за кратко се използват халогенирани хлоровъглеводороди. Тези вещества добиват общото наименование „фреон“. Освен в хладилната техника, различни видове фреон се използват и в аерозолните опаковки на дезодоранти и препарати. В долните слоеве на атмосферата тези газове са инертни, но в стратосферата, където температурите са значително по-ниски, молекулите на тези вещества са изключително опасни и участват във фотохимични реакции. Хлорните атоми, които са съставна част на фреона, играят ролята на катализатор в разпадането на озона до кислород и по тази причина се смята, че те са един от основните причинители на озоновите дупки. Днес в климатичните системи се използват безвредни за озоновия слой хладилни агенти като хидрофлоровъглеродите или алтернативни хладилни агенти като амоняка.


Днес климатичните системи са много по-различни от тези, които бяха преди 10-15 години. Нивата на шум са значително по-ниски и голяма част от климатиците работят толкова тихо, че дори няма да ги чувате. Коефициентът им на полезно действие е в пъти по-висок от този на старите. Те охлаждат много бързо и стоплят помещенията също толкова бързо. Съвременните хиперинверторни климатици, които фирма Драмакс предлага, са с много по-нисък разход на електроенергия. Според проучвания в областта смяната на стар климатик със съвременен ще намали разхода на електричество с между 20% и 50%. Всички съвременни климатици са снабдени с плазмени филтри, които унищожават всички бактерии, вируси и замърсявания, които са попаднали във вътрешността на климатика. По този начин климатичната система предпазва вас и вашите близки от болести, алергии и неприятни миризми. Всички съвременни климатици са снабдени със системи за двойна аспирация, която да отвежда цигарения дим и лоши миризми извън помещението, както и специални йонизатори, които обогатяват въздуха с отрицателни йони.


« Назад към всички публикации