Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Как да подобрите качеството на въздуха в дома си

Чистотата и качеството на въздуха в дома ви са изключителнo важни показатели за състоянието на средата, в която живеем. Въздухът трябва да има оптимални нива на влажност – да не е нито прекалено сух, нито твърде влажен. Множество тестове и изследвания доказват, че качеството на въздуха в дома, оказва влияние както върху физическото здраве на човек, така и върху психологическото състояние.

Въздухът в затворените пространства често е застоял и тежък. Уредите, които се използват за пречистване на въздуха са много и разнообразни. Трябва да се отбележи, че единствено с поставянето на един въздушен филтър, въздухът няма как да стане безупречно свеж и чист. Съществуват още мухъл, прах и други алергени, с които трябва да се преборите. Вредни вещества могат да бъдат натрупани и в климатичната инсталация, ако тя не се поддържа съобразно техническите изисквания.

Климатици

За географските райони с горещи лета, климатикът е задължителен за осигуряването на комфортна среда в дома. Важно е да изберете съвременен, енергоспестяващ модел. Недостатък на някои по-стари модели е, че твърде много изсушават въздуха. Климатиците не само съчетават отопление и охлаждане, но и включват функции за вентилация и овлажняване на въздуха. 

Профилактиката на климатика е изключително важна и не трябва да я пренебрегвате. Имайте предвид и вероятността от кондензация по охлаждащата система, което може да доведе до развитие на мухъл. Климатикът трябва да бъде обслужван в началото както на зимния, така и на летния сезон.

Въздушни филтри

Въздушните филтри пречистват въздуха от прах, цигарен дим, плесени, бактерии и други алергени, които могат да предизвикат алергии, главоболие, дразнене на дихателната система и очите. Много често силно запрашеният въздух може да причини хроничен бронхит и астматични пристъпи. 

Въздушните филтри йонизират въздуха. Те произвеждат огромни количества отрицателни йони, които са много мощни пречистващи агенти. Честотата на смяна на филтрите зависи от качеството на въздуха и от характеристиките на съответния филтър.

Имайте предвид, че някои въздушни филтри произвеждат озон, който може да предизвика раздразнения.

Овлажнители за въздух

Много хора разчитат на овлажнителите за въздух за постигане на балансирана среда в дома. Те имат евтина и лесна поддръжка. Обикновено са снабдени с влагомер и разполагат с функция, която позволява поддържане на влажност, която самите вие сте задали. Оптималните нива на влага в жилището са в границите на 30 – 50%. По-високите отчетени стойности могат да доведат до образуване на мухъл и плесени. Изключително важно е да се спазва упътването на производителя за съответния овлажнител за въздух.

Истината е, че голяма част от съвременните климатици могат да пречистват, овлажняват и изсушават въздуха, без да променят стайната температура. Така, благодарение на един уред можете да си осигурите свеж въздух и комфортна среда.


« Назад към всички публикации