Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Как да намалите разходите за електричество през пролетта и лятото

Времето чувствително започна да се подобрява и вече няма нужда от допълнително отопление. Без нуждата от отопление е съвсем логично да намалеят и сметките за електроенергия. Много потребители се оплакват, че въпреки чувствителното повишаване на температурите и топлото време сметките им за ток през пролетните и летни месеци са доста над нивата, които би трябвало да получават. По тази причина с този материал ще ви дадем някои безкрайно ценни съвети как да намалите потреблението на електроенергия през пролетта и лятото.

Използвайте прозорците си да задържате хладния въздух

  • Макар през лятото дните да са много горещи, вечерите са изключително прохладни и свежи. В най-горещите дни изключвайте климатиците през нощта и отворете прозорците. По този начин през цялата нощ стаята ще се изпълва с прохлада. Когато се събудите сутринта, затворете прозорците и пуснете щорите. По този начин поне за няколко часа ще задържите приятна и прохладна обстановка в стаята. 
  • Много важно е освен високо ефективна климатична система, да обзаведете прозорците си и с правилни щори, които да спират потоците от горещ въздух през лятото.

Грижете се за ефективната работа на климатичната си система

  • Поддържайте температурата в дома си по-висока от обичайното, когато ви няма. Когато не сте в дома си, настройте термостата да работи на температури съвсем близки до външните. Колкото по-близка е температурата в жилището ви до температурата отвън, толкова по-малко ще работи климатичната система във ваше отсъствие и следователно ще се намалят разходите ви за ток. 
  • Абсолютно безсмислено е да настройвате климатикът си да охлажда до много ниски температури. По-добре му задайте стандартната програма, на която работи по принцип. Няма значение колко ниска температура ще му зададете, охлаждането в стаята няма да настъпи по-бързо от обикновеното, а просто ще увеличите неговата работа, което натоварва допълнително разхода на електроенергия. 
  • Изключително функционална добавка дори и към най-добрата климатична система е инсталирането на вентилатор на тавана в стаята. Според много хора тези вентилатори изглеждат ретро, но те значително подобряват циркулацията на въздуха в помещението и по-този стаята се охлажда значително по-бързо. 
  • Много важно за правилното функциониране на климатичната система е нейната редовна поддръжка, особено през горещите летни месеци. Редовно проверявайте и почиствайте филтрите на климатичната система за натрупвания от прах.
  • Избягвайте да поставяте лампи или електроуреди в близост до термостата на климатичната система. Сензорите на термостата ще улавят загряването на електроуредите и това ще доведе до по-дългата работа на цялата климатична система.


Намалете използването на електроуредите

  • В горещите дни избягвайте да използвате фурната. Използвайте нейните котлони, микровълновата или барбекю на терасата или в двора. 
  • Използвайте енергоспестяващи крушки. Според експертите между 10% и 15% от разхода на енергия в домакинствата отива за осветление. 
  • Взимайте по-бързи и хладки душове, вместо продължителни и горещи вани. По този начин ще намалите разходите за отопление на водата. Между 15% и 25% от сметките ви за ток са точно от дейността на бойлера.

« Назад към всички публикации