Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Как да определим разхода на електричество при ползване на климатик

                                                                                 Как да определим разхода на електричество при ползване на климатик

Когато температурите през лятото се покачват, разходите за ползване на климатик навярно ще ви се сторят незначителни в сравнение със спасението от жегите. Но ако знаете приблизително на каква стойност възлизат те, а също и как можете да ги намалите, това със сигурност ще ви бъде от полза от финансова гледна точка.

За да бъдем максимално полезни ще обясним значението на всички мерни единици, с които можете да се сблъскате.

Киловатчас

Киловатчас (кВтч) е стандартната мерна единица за измерване на консумираната електроенергия в България. Един киловат се равнява на 1000 вата. За да изчислите колко киловата ще изразходва климатикът, проверете неговата мощност на кутията или в упътването и умножете цифрата по броя часове, през които климатикът е включен на ден. Например, ако климатикът е 1,000 вата, за един час той ще консумира 1 киловатчас. За сравнение, крушката от 60 вата за един час харчи 0,06 кВтч (60 вата, разделени на 1000). Трябва да се вземе предвид и фиксираната цена за ток на електроразпределителното дружество, на което даден потребител е клиент.


Мощност на климатика и BTUs

Мощността на климатика, който възнамерявате да закупите, зависи от големината на помещението, което ще охлаждате, от това колко добре изолиран е вашият дом и дали стаите са директно изложени на слънчева светлина. Капацитетът на охлаждане на климатиците се измерва в BTU (Британска топлинна единица). Охлаждането на добре изолирани помещения, които не са директно огрявани от слънцето, излиза най-евтино. Най-скъпо пък се оказва ползването на климатик в стаи, които са пряко изложени на слънчевата светлина и в които няма изолация.


Средни цени за електричество

Човек и сам може да изчисли горе-долу колко ще му излезе на месец да пуска климатика за около шест часа на ден. Например, цената на ток на ЧЕЗ за битови клиенти за 2014 г. е около 0,149 лв. на киловатчас дневна и 0.085 лв. на киловатчас нощна енергия. Естествено, трябва да се има предвид и големината на климатика, например голям 12,000 BTU климатик, работещ по 6 часа всеки ден ще консумира 270 кВтч на месец, с максимална стойност от 40 лв. за клиенти на ЧЕЗ. Идентичните стойности за малък 6,500 BTU климатик са съответно 144 кВтч при максимална цена от 21 лв. на месец. Подобна калкулация трябва да се направи за всяка една от стаите, където има климатик и впоследствие да се сравнят прогнозните резултати с реалните разходи.


Как да намалите разходите

Можете да намалите разходите при ползване на климатика с помощта на регулируем термостат, който да нагласите на по-висока температура, докато сте на работа или спите. Температурата, на която ще сложите климатика, трябва да е съобразена с тази навън. Ако навън е 32 °C, е добре да изберете за климатика температура около 25-26 °C. Освен това, за да спестите средства, можете да пускате щорите през деня и да отваряте прозорците през нощта, когато е хладно. Не на последно място, когато купувате климатик, обръщайте внимание дали той отговаря на стандартите за енергийна ефективност.


« Назад към всички публикации