Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Как климатиците промениха съвременния свят

Как климатиците промениха съвременния святВ 21-ви век е трудно да си представим, че някога хората са живели без климатични системи. Особено в горещите летни дни климатиците вече не са екстра, а необходимост. Нашето поколение често гледа на климатиците като на машината, която тихичко си работи в някой от ъглите на стаята и охлажда въздуха като по този начин ни осигурява необходимия комфорт да се справяме с жегите. Интересното е, че развитието на климатичните системи е оказало много сериозно влияние върху начина ни на живот и съвременния свят.


Преди климатиците да навлязат за широка употреба в една отминала и със сигурност далеч по-малко комфортна епоха, нашите предци използвали разнообразни стратегии да охлаждат жилищата си. Една много интересна тенденция в миналото била къщите да се проектират с широк въздушен коридор в средата, през който да минава течението. На практика това представлявали две отделни колиби (едната за готвене, а другата за живеене), които били свързани по между си с общ покрив. Друг признак за това е строенето на къщи с високи тавани и много прозорци. В миналото имало тенденция, според която в горещите летни нощи хората изнасяли големи матраци и спяли на верандите си. Освен дизайнът на къщите, нашите предци използвали и други трикове, за да се справят с жегите: спирали работата следобед и си взимали дълги дрямки, когато жегите са най-големи, носели си преносими вентилаторчета или ветрила и най-често използвали плуването, за да се разхлаждат.


По време на Голямата Депресия няколко вериги киносалони в САЩ решили да опитат един доста нестандартен метод за привличане на нови клиенти – въвели климатични системи в кината и предоставили на своите клиенти възможност да избягат от жегите. Климатиците в кината бързо се превърнали в атракция. Мислите ли, че е случайност, че т.нар. Златна епоха на Холивуд започнала горе-долу в същия момент?


В България проблемът с горещините през лятото е поносим, но помислите за хората в райони като Тексас, Калифорния, Мексико, тропическите страни и Африка. Там наистина животът без климатици би бил немислим. Мислите ли, че щяха да същестуват пустинни оазиси като Лас Вегас или Дубай, ако не бяха изобретени климатичните системи?


Компютрите и електронните системи също отделят много топлина. Развитието на целия IT сектор би било невъзможно без съществуването на охладителни системи.


Появата на климатичните системи до голяма степен е оформила нашите домове и благоприятства за комфорта на семействата ни не само през горещите летни месеци, но и през зимните месеци, когато можете да използвате климатика си за отопление на жилището. Верандите, където са останали такива, са част от стари къщи. Съвременните къщи много рядко вече се строят с веранди. Новото строителство вече е приспособено за климатичните системи. Всяка вечер различни семейства се събират на прохлада във всекидневната и гледат телевизионни предавания.


В заключение можем да кажем, че климатиците не просто охлаждат въздуха около нас. Те промениха нашата инфраструктура, нашите начини на забавление и нашите навици.  


«