Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Интересни факти, които не знаете за климатиците

Интересни факти, които не знаете за климатицитеОсвен ако не сте специалист по климатична и вентилационна техника или не сте в търсене на нов климатик за вашия дом, едва ли намирате темата за домашните климатици за особено интересна. Това изобщо не е така според автора Салваторе Базил, който демонстрира в своята книга „Как климатиците промениха света“, че всъщност опитите на човечество да се освободят от мъчението на непоносимите жеги е една изключително интересна тема. Все пак ако не ви се чете цяла книга по темата, в тази статия ще ви представим няколко много интересни факта за климатичните системи, които сме сигурни, че не знаете до този момент.

  • През 1736 година английската Камара на общините била охлаждана чрез двуметрово „духащо колело“ с ръчно задвижване, което е играело ролята на гигантско ветрило. Човекът, който командвал ръчната манивела и задвижвал механизма носел престижното звание „Вентилато“.

  • Първата машина за производство на лед била патентована през 1851 година, но нейното изобретяване било забавено с десетилетия, защото върху авторите на идеята бил оказван натиск от американски индустриалци, които транспортирали и съхранявали лед от северните райони.

  • Значителен брой охлаждащи машини били произведени в края на 19-ти век, но изведнъж темпото на производство рязко спаднало. През 1891 година една таква машина дала дефект и буквално превърнала обикновена бирария в замръзнало кралство. Въпреки че на пръв поглед това изглежда притеснително, клиентите на бирарията, които станали свидетели на замръзването и разликата от поне 20 градуса в температурите отвън и вътре, определили случващото се като истински феномен.

  • Анонимен милионер от Калифорния е първият човек, който се опитал да използва климатична система, за да охлади дома си през 1892 година. Стаята била със съвсем малки размери и устройството било монтирано на тавана.

  • Две от първите климатични системи били инсталирани в стаята за дисекции на университета Корнел през 1899 година и през 1903 година в сградата на стоковата борса в Ню Йорк.

  • Уилям Х. Картър, изобретателят на съвременните климатици, бил толкова ентусиазиран и погълнат от своето изобретение, че веднъж заминал на бизнес пътуване, а в куфарчето си носел единствено кърпа.

  • Първият дом с цялостна климатична система бил построен в Минеаполис през 1913 година и бил собственост на Чарлз Гейтс. Имението имало златни ВиК тръби и огромна бална зала. За жалост неговият собственик не успял да му се наслади, тъй като починал по време на ловно пътуване, докато къщата все още се изграждала.

  • Хърбърт Хувър бил първият президент, който имал щаситето да се наслаждава на климатична система в овалния офис на Белия дом. Той похарчил 30 000 долара за системата само месеци преди стоковата борса да се срине през 1929 година и да бъде даден стартът на Голямата депресия.

  • За обикновена климатична система през 40-те години на миналия век сте щели да похарчите около 350$, което се равнява на 3500$ в съвременни пари.

«