Google+

Японски климатици - нови и втора употреба» Полезно

Най-често допусканите грешки в климатичните системи

Най-често допусканите грешки при избора, монтажа и обслужването на климатици

През горещите летни месеци климатиците могат да бъдат единственото ни спасение от жегите. В повечето домове през лятото точно климатиците са уредите, които използват най-много елекетроенергия – близо 70% от сметките ви за ток през лятото са в следствие на дейността на вашата климатична система. Въпреки това има начини, които ще ви помогнат да намалите тези суми. Интересното тук е, че не говорим за неща, които трябва да се правят, а по-скоро за такива, които не трябва да правите. В този материал сме събрали най-големите грешки, които собственици на климатици допускат спрямо своите климатични системи. Ако започнете да избягвате следващите неща, веднага ще усетите как сметките ви започват чувствително да намаляват.


Купуването на твърде голям климатик


Някои хора казват, че по-голямото винаги е по-добро. В случая с климатиците обаче, нещата не стоят точно по този начин. Много хора смятат, че купуването на по-голям климатик ще изстудява въздуха в стаята по-бързо. Разбира се, обратният вариант с твърде малък климатик също не е добър, защото по-малкият климатик няма да е състояние да изстудява въздуха равномерно.


Поставянето на климатичното тяло на топло място


Може и да ви изглежда функционално да поставите климатикът в някое от неизползваемите места или стени в къщата, но поставянето му на югозападната стена от жилището в никакъв случай не е добра идея, тъй като това само ще затрудни работата му. Вместо това поставете климатичното тяло на сенчесто място в източната или северната част от стаята, където ще получава значително по-малко количество пряка слънчева светлина.


Скриването на климатика


Вярно е, че повечето климитици не са най-великолепният декоративен елемент, но пък и огромните сметки за ток (особено през лятото) също не са особено приятни. Не се опитвайте да скривате климатикът си зад шкафове, рафтове или секции. Това ще попречи на правилното му функциониране и ще натовари сметките ви неимоверно много.


Не забравяйте за поддръжката


Една от най-основните грешки на собствениците на климатици е схващането, че грижата за климатика приключва с неговото купуване и поставяне. Редовното почистване и техническа поддръжка на вашия климатик ще увеличат неговата ефикасност и живот, а с тях ще се увеличи и вашият домашен комфорт.


Целодневна работа на климатичната система


Това е много груба грешка! Всички съвременни климатици разполагат с термостат, който подлежи на програмиране и настройване на различни режими на работа. Термостатните устройства са много по-“умни“, от колкото изглеждат и повечето от тях дават възможност да ги настройвате за начало на работа 10 минути преди да се приберете от работа. По този начин системата ще има време да изстуди въздуха, а в същото време няма да харчи прекомерно много ток във ваше отсъствие. И като сме на тема „термостат“...


Нагряване на термостата


Уверете се, че лампите, телевизорите, стерео уредбите и всякакви други електрически уреди са на осезаемо разстояние от термостата на вашия климатик. Всички електроуреди излъчват топлина по време на своята работа. Хората рядко го усещат, но същото не може да се каже за свръхчувствителния термостат, който улавя всяка малка промяна в температурата. Това може, и често довежда до допълнителна работа за климатика, което пък довежда логично до повече разходи за вас.  


«